preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

MAREC MESIAC KNIHY

Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava, sídliaca na Hlavnej ulici, pripravila pestrý program pre čitateľov aj nečitateľov Prešova a okolia. Využili sme to aj my, žiaci sekundy a kvarty.

Jedna prednáška sa týkala prevažne slovenských autorov, ktorí časť svojho života spojili s Prešovom. Spoznali sme autorov súčasných, ale aj tých z minulosti. Dozvedeli sme sa, kde sa nachádzajú ich pamätníky, konkrétne miesta, kde žili, ale aj rôzne „pikošky" z ich životov.

Druhá prednáška bola venovaná Michalovi Bosákovi. Zistili sme, že je to náš slávny rodák, ktorý vymenil modrú košeľu za bielu. V Amerike si splnil svoj sen a z baníka sa vypracoval na bankára. Jeho podpis je na dolárových bankovkách. Vrátil sa na Slovensko a v Prešove dal postaviť krásnu budovu, v ktorej mal kanceláriu s výhľadom na Šarišský aj Kapušiansky hrad. Dodnes nesie názov Bosákova banka. Tento muž môže byť pre nás veľkým vzorom, lebo sa nevzdával a vytrval v tom, čo začal.

Po skončení prednášok nás pani knihovníčka oboznámila s aplikáciou, ktorá nám priblíži životy päťdesiatich osobností Prešova. Aplikácia Interreg je poľsko-slovenský mikroprojekt, ktorý má prepojiť záujem ľudí o osobnosti našej minulosti. Obsahuje aj rôzne kvízy a mapu Prešova s vyznačenými budovami, ktoré súvisia s prešovskými spisovateľmi alebo s knižnicou.

Čas strávený v knižnici pokladáme za prínosný a inšpirujúci. Páčilo sa nám, že niektoré spomínané knihy sme si mohli aj pozrieť. Aktivita s aplikáciou bola pútavá, overili sme si v nej vedomosti z prednášky, ale zároveň sme sa aj zabavili.

Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu tejto knižnice.

obr1m

obr2m

obr4m

obr5m

obr3m


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov