preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Naše úspechy

Dňa 17.06.2024 putovala cena Lux mentium 2024 do rúk naše šikovnej žiačky Natálie Ivaneckej z oktávy A. Plaketu Lux mentium za reprezentáciu kraja a dosiahnuté výnimočné výsledky odovzdával predseda PSK Milan Majerský v DJZ Prešov.

Spoločne s Natáliou Ivaneckou toto ocenenie získalo 15 žiakov z kraja.

Gymnázium Jána Adama Raymana srdečne blahoželá k dosiahnutému úspechu a želá veľa úspechov.

natalia ivanecka

Tím Raymaňáci11 v zložení Petronela Palenčárová, Ema Vasilišinová a Michaela Sekeráková (všetky z kvarty) sa v dňoch 20. - 21. jún 2024 zúčastnili veľkého celoslovenského finále spolu s ďalšími 8-mi tímami, ktoré sa konalo v priestoroch Elektrárňa Piešťany.

Z Piešťan si dievčatá odniesli skvelé 5. miesto, kopec zážitkov a nových skúseností.

Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

PK chémia, fyzika a biológia

20240620 122954

20240620 08012120240620 190008

 

 

Aneta Štefančínová, žiačka sexty A, sa zúčastnila prestížnej medzinárodnej súťaže Genius Olympiad, ktorá sa konala od 10. do 14. júna 2024 na Rochester Institute of Technology (RIT) v americkom meste Rochester v štáte New York.Genius Olympiad organizuje nezisková organizácia Terra Science & Education so sídlom v Syracuse, USA. Hostiteľom olympiády, ktorá sa prvýkrát konala v roku 2011 na pôde State University of New York v Oswegu, štát New York, je od roku 2023 práve RIT.

Do Genius Olympiad 2024 bolo vybratých 1 065 finalistovz 3 643 prihlásených zo 67 krajín a 34 štátov. Aneta súťažila v konkurencii 1014 vedeckých projektov. Projekty boli hodnotené odbornou komisiou a jeden projekt hodnotilo približne 3-10 porotcov.

Aneta získala striebornú medailu v kategórii Veda za svoj projekt Biodegradácia farbív halofilmi (Biodegradation of Dyes by Halophiles). Okrem striebornej medaily získala aj štipendium na RIT, jednom z najprestížnejších technologických inštitútov, v hodnote 20 000 dolárov.

V projekte Aneta zdôraznila. že v textilnom, farmaceutickom či kozmetickom priemysle sa využívajú toxické farbivá, ktoré často kontaminujú vodu. V časti prešovského Solivaru sa v soľanke nachádzajú halofily, extrémofilné mikroorganizmy žijúce v prostredí s vysokou koncentráciou soli. Aneta sa zamerala na určenie bioremediačného potenciálu týchto halofilov. Na Genius Olympiad prezentovala taktiež vlastný model halofilného reaktora, ktorý možno použiť v praxi.

Srdečne ďakujeme vedeckým konzultantkam projektu prof. Mgr. Natálii Hlavatej Hudáčkovej, PhD. z Katedry geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a  RNDr. Márii Piknovej, PhD., ktorá pôsobila na Katedre mikrobiológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Aneta v rámci pobytu v USA navštívila aj niekoľko najlepšie hodnotených univerzít z tzv. Ivy League: Harvard (Cambridge – Boston, Massachusetts), Massachusettský technologický inštitút (MIT, Cambridge – Boston, Massachusetts), Brown (Providence, Rhode Island), Yale (New Haven, Connecticut), Columbia (New York), Princeton (New Jersey). Nevynechala ani hlavné mesto USA WashingtonD.C. a najľudnatejšie mesto USA New York city. Súčasťou programu olympiády bola aj návšteva Niagarskýchvodopádov.

Aneta počas odborného programu festivalu absolvovala aj prednášku nositeľa Nobelovej ceny za chémiu z roku 2019. Sir Michael Stanley Whittingham bol ocenený za vývoj lítium-iónovej batérie.

Projekt bol podporený z grantového programu VZDELANIE Štipendiá pre stredoškolákov, ktorým NadáciaTatrabanky podporuje najlepších slovenských žiakov stredných škôl.

Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy na medzinárodnej úrovni!

 

 

       

Dňa 26.4.2024 sa na pôde Prešovskej univerzity v Prešove konalo regionálne kolo vedomostnej súťaže Mladý Európan.

Náš tím v zložení:

Soňa Krenická, Peter Pribiš (obaja z triedy septima) a Dávid Ondrija (oktáva) obsadili vynikajúce 1. miesto.

 Zároveň si vybojovali postup na celoslovenské kolo tejto súťaže, ktoré sa uskutoční v Žiline 11.-12.6.2024.
Za vzornú reprezentáciu školy ďakujeme a držíme palce na celoslovenskom kole.

                                                                                                                                        

                                                                                                                                 

V mesiacoch február až máj prebiehali na našom gymnáziu zaujímavé workshopy zamerané na online bezpečnosť. Toto rovesnícke vzdelávanie bolo súčasťou projektu Cyber Security Girl, ktorý realizovala organizácia Aj Ty v IT.

Workshopy boli určené pre žiakov prímy, sekundy, tercie, kvinty a prvých ročníkov, ktorí mali možnosť dozvedieť sa viac o hrozbách internetu a osvojili si praktické zručnosti v oblasti kyberbezpečnosti. Prostredníctvom interaktívnych aktivít sa študenti oboznámili s témami ako bezpečné používanie internetu, ochrana osobných údajov, rozpoznávanie podvodov a kybernetických útokov. Rôzne scenáre a praktické cvičenia im umožnili lepšie pochopiť riziká online sveta a naučili ich, ako sa chrániť pred kybernetickými hrozbami.

Našimi Security Girls boli Katarína Badžanová (6.OA) a Olívia Kaňuščáková (1.B), ktoré sa stali ambasádorkami projektu a viedli jednotlivé workshopy. Katka a Olívia, samy študentky gymnázia, dokázali nadchnúť svojich spolužiakov a sprostredkovať im dôležité informácie o bezpečnosti na internete. Ich zapojenie do projektu bolo príkladom, ako môžu rovesníci motivovať a vzdelávať svojich spolužiakov. Workshopy mali veľký úspech a zožali pozitívne ohlasy nielen od študentov, ale aj od pedagógov.

Katka a Olívia svojím nasadením a prístupom inšpirovali ostatných a prispeli k zvýšeniu povedomia o kybernetickej bezpečnosti na našej škole. Tento projekt nám pripomína, že byť informovaný a vedieť sa chrániť v online prostredí je dnes dôležitejšie než kedykoľvek predtým.

Dúfame, že podobné iniciatívy budú pokračovať aj v budúcnosti a že sa ich zúčastní ešte viac študentov.

 video ...

 

 

 

 

 


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov