preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Aneta Štefančínová, žiačka sexty A, sa zúčastnila prestížnej medzinárodnej súťaže Genius Olympiad, ktorá sa konala od 10. do 14. júna 2024 na Rochester Institute of Technology (RIT) v americkom meste Rochester v štáte New York.Genius Olympiad organizuje nezisková organizácia Terra Science & Education so sídlom v Syracuse, USA. Hostiteľom olympiády, ktorá sa prvýkrát konala v roku 2011 na pôde State University of New York v Oswegu, štát New York, je od roku 2023 práve RIT.

Do Genius Olympiad 2024 bolo vybratých 1 065 finalistovz 3 643 prihlásených zo 67 krajín a 34 štátov. Aneta súťažila v konkurencii 1014 vedeckých projektov. Projekty boli hodnotené odbornou komisiou a jeden projekt hodnotilo približne 3-10 porotcov.

Aneta získala striebornú medailu v kategórii Veda za svoj projekt Biodegradácia farbív halofilmi (Biodegradation of Dyes by Halophiles). Okrem striebornej medaily získala aj štipendium na RIT, jednom z najprestížnejších technologických inštitútov, v hodnote 20 000 dolárov.

V projekte Aneta zdôraznila. že v textilnom, farmaceutickom či kozmetickom priemysle sa využívajú toxické farbivá, ktoré často kontaminujú vodu. V časti prešovského Solivaru sa v soľanke nachádzajú halofily, extrémofilné mikroorganizmy žijúce v prostredí s vysokou koncentráciou soli. Aneta sa zamerala na určenie bioremediačného potenciálu týchto halofilov. Na Genius Olympiad prezentovala taktiež vlastný model halofilného reaktora, ktorý možno použiť v praxi.

Srdečne ďakujeme vedeckým konzultantkam projektu prof. Mgr. Natálii Hlavatej Hudáčkovej, PhD. z Katedry geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a  RNDr. Márii Piknovej, PhD., ktorá pôsobila na Katedre mikrobiológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Aneta v rámci pobytu v USA navštívila aj niekoľko najlepšie hodnotených univerzít z tzv. Ivy League: Harvard (Cambridge – Boston, Massachusetts), Massachusettský technologický inštitút (MIT, Cambridge – Boston, Massachusetts), Brown (Providence, Rhode Island), Yale (New Haven, Connecticut), Columbia (New York), Princeton (New Jersey). Nevynechala ani hlavné mesto USA WashingtonD.C. a najľudnatejšie mesto USA New York city. Súčasťou programu olympiády bola aj návšteva Niagarskýchvodopádov.

Aneta počas odborného programu festivalu absolvovala aj prednášku nositeľa Nobelovej ceny za chémiu z roku 2019. Sir Michael Stanley Whittingham bol ocenený za vývoj lítium-iónovej batérie.

Projekt bol podporený z grantového programu VZDELANIE Štipendiá pre stredoškolákov, ktorým NadáciaTatrabanky podporuje najlepších slovenských žiakov stredných škôl.

Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy na medzinárodnej úrovni!

 

 


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov