preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

V dňoch 17. 5. a 25. 5. 2022 sme pre žiakov I.A, II.B a III.A  zorganizovali exkurzie na Technickú univerzitu v Košiciach.

V prvý deň žiaci II.B absolvovali dve prednášky a prehliadku špecializovaného laboratória. Exkurziami nás sprevádzala Ing. Marianna Bartošová, PhD. a v jej prednáške s názvom Od Chetitov k Elonovi Muskovi sme sa dozvedeli o najnovších problémoch v oblasti vývoja nových zliatin z pohľadu ich vlastností. V druhej prednáške Ako dostať zlato z mobilu nám prednášajúca Ing. Jana Pirošková, PhD. z Ústavu recyklačných technológií priblížila problematiku recyklácie elektroniky. Pri prehliadke špecializovaných laboratórií sme sa dozvedeli, ako sa získavajú a izolujú jednotlivé drahé a vzácne kovy z elektronických súčiastok.

Druhý deň sme so žiakmi I.A a III.A absolvovali prehliadku špecializovaného Laboratória simulácie procesov prúdenia, kde sa nám po odbornej stránke venovali Ing. Lukáš Fogaraš a Ing. Vladimír Šabík. Priblížili nám fyzikálny model zariadenia pre plynulé odlievanie ocele a predviedli simuláciu procesov prúdenia tekutej 1600 °C ocele vodou, ktorá má pri teplote 20 °C podobnú kinematickú viskozitu. Zaujímavá bola prednáška Ing. Slavomíta Hubatku, v ktorej sa venoval aktuálnym problémom elektromobility. Porovnával výhody a nevýhody používania áut so spaľovacími motormi, elektromobilov a vodíkových áut. 

exkurzia TUKE

simuacia prudenia2

simulator prudenia


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov