preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

V utorok 25. októbra 2022 sa Slnko, Mesiac a Zem dostali na jednu priamku a na Zemi sme mohli pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. Zatmenia Slnka na Slovensku bolo viditeľné ako čiastočné. V Bratislave zakryl Mesiac 42 % slnečného disku, v Košiciach 48 % a v Humennom takmer 50 %.

V prešovskej hvezdárni boli pozorovať zatmenie niektorí žiaci 4. ročníka so záujmom o fyziku a členovia fyzikálnych krúžkov na našej škole. Zatmenie Slnka na Slovensku sa začalo približne o 11. hodine a 15. minúte. Maximálna fáza čiastočného zatmenia nastala v Bratislave o 12:21, v Košiciach o 12:26. Žiaci použili kvalitný filter alebo pozorovali priemet Slnka cez ďalekohľad na papier alebo cez špeciálne okuliare, ktoré ochránili  oči pred poškodením.

 

 

BeFunky-collage.jpgBeFunky-collage1.jpg


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov