preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Knižnica P. O Hviezdoslava

Marec – mesiac knihy nasmeroval naše kroky, ako už tradične, do knižnice.

Tentoraz to bola Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava. A keďže 28. marec je Dňom učiteľov, pani knihovníčka nám zaujímavým spôsobom priblížila život Učiteľa národov, Jána Amosa Komenského. Dozvedeli sme sa, že bol veľkým reformátorom školstva, a že memorovanie a trstenicu chcel nahradiť názornými ukážkami, hravou formou učenia sa a mnemotechnickými pomôckami. Motto Škola hrou je známe dodnes. Napísal dielo Orbis pictus, Labyrint sveta a raj srdca. Ilustrácie z tejto knihy, ktoré sám namaľoval, viseli na stenách miestnosti vo zväčšenej podobe. Zaujalo nás, že človek, ktorý prinášal nové myšlienky a reformy, musel utekať a skrývať sa pred prenasledovaním.

Dozvedeli sme sa aj o aplikácii, vďaka ktorej si vieme v centre Prešova vyhľadať domy, v ktorých v minulosti žili významné osobnosti alebo sídlili inštitúcie mesta.
V budove Knižnice P. O. Hviezdoslava sme navštívili aj kaplnku, ktorá má zreštaurované steny a strop. Zachované maľby pochádzajú zo 17. storočia.

Táto exkurzia bola veľmi zaujímavá a poučná.

Žiaci tercie


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov